Over de auteur en dit blog

Zo lang ik me kan heugen wandel ik het liefste alleen. Mooie wandelingen die ik afsluit met een goede maaltijd in een restaurant op de route. Dat deed ik in verschillende leefsituaties om verschillende redenen: als full-time management coach met twee pubers thuis om even tijd voor mezelf te hebben. Later omdat manlief andere hobby’s had en na diens dood als rouwverwerking en afleiding. Weer later had ik een LAT-relatie met een geliefde in Italië, waardoor ik om de maand met hem restaurantjes in Rome afstruinde om de andere maand in eigen land solo op pad te gaan. Inmiddels ben ik weer alleen in Nederland, zonder de Romein. In alle veranderingen van het leven, blijft het wandelen in m’n eentje een verrassende constante.

Prachtige wandelingen zijn er in ons land genoeg. De combinatie met een goede eetgelegenheid waar je als gast alleen ook behoorlijk bediend wordt is helaas minder vanzelfsprekend. Met dit -almaar groeiende- blog wil ik andere solo-bourgondiërs tips geven over waar je lekker alleen kunt eten, met of zonder wandeling vooraf. 

‘Alleen uit eten’, dat klinkt nog steeds niet echt leuk. Bij alle gelegenheden waar ik at was er slechts een enkele maal een lotgenoot te ontwaren. Waar komt dat taboe, dat ongemak vandaan?

Alle aanbiedingen zijn gebaseerd op 2 personen valt op. Een arrangement kost 85 euro per persoon maar voor 1 persoon wordt dat ineens 135 euro, want: ‘Het is gebaseerd op twee personen, begrijpt u wel?’

Wat als je single bent, of getrouwd met een partner die andere besognes heeft terwijl jij zin hebt in lekker eten? Ik wil die vanzelfsprekendheid eigenlijk helemaal niet begrijpen! Met mij is een groeiende groep van alleenstaanden – nu al meer dan 3.3 miljoen – die getalsmatig ook duidelijk maakt dat hier een ouderwets idee van uitgaan wordt gehanteerd. Ten koste van die alleenstaanden, maar ook ten koste van al die voortreffelijke restaurants en hotels die door deze onwetendheid klanten verliezen.

Wanneer voldoet een restaurant aan mijn eisen?

* wanneer je door de bediening gezien wordt en erkend als een waardevolle gast, ook als je alleen bent.

* wanneer er genoeg te zien en te beleven is en de sfeer prettig is

* en vanzelfsprekend – wanneer het eten lekker is.

Met deze criteria in het hoofd bezocht en beoordeelde ik zoveel mogelijk plaatsen in Nederland. Van broodje kroket tot restaurant met Michelinster. Goed nieuws: er blijken gouden gelegenheden te zijn waar je je als eenling prima op je gemak voelt. En ook was daar horeca waar je vooral niet alleen naar toe moet gaan (soms niet eens met z’n tweeën). Beide ervaringen worden beschreven en eerlijk is eerlijk, soms werd de ervaring mede beïnvloed door mijn gemoed – zoals dat gaat. Iets van mijn persoonlijke situatie op dat moment neem ik dus mee in de recensie. Het hoofddoel blijft onverminderd: waar kun je goed terecht om lekker alleen te eten?

Veel plezier,

Marijke Beukema

Volg me: