Amsterdam, ‘4’33 Grand Café’

In Muziekgebouw aan ’t IJ

Een ander genoegen alleen is het bezoeken van concerten. ’s Winters ben ik vooral dol op lunchconcerten, die ik dan natuurlijk graag afsluit met een goede lunch.

Het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft een prachtige warme en toch heldere akoestiek dankzij de houten wandbedekking.  De jonge koperblazers van het Conservatorium van Amsterdam maken er een spetterend feestje van. Opgewekt zoek ik een plek om te lunchen.

Omdat mijn ervaringen in het restaurant aan het water slecht waren zocht ik helemaal boven in het gebouw het Bimhuis restaurant op, maar dat is ’s middags dicht helaas. Ik daal statig alle trappen weer af en probeer het nog eens, nu er alweer een nieuwe naam en dus een nieuwe eigenaar is. Grand Café 4’33, het stilte stuk van John Cage waar ik wel van hou, is de nieuwe pretentieuze naam. Het is vol bezoekers van het lunchconcert, ik vind alleen een plekje aan de leestafel. Als dat speciaal voor eenlingen is bedoeld is de plek met uitzicht op  het water wel weer sympathiek. De bediening is nu professioneel, gedecideerde dames van middelbare leeftijd. Ze luisteren geduldig naar uitgebreide vragen van het grijze publiek en leggen intussen efficiënt, maar wel wat nonchalant, het bestek op mijn tafel.

Ik bestel een Dudok kroket, ondanks de prijs. Dat blijken er ongevraagd twee te zijn, wat is dat toch ergerlijk. Maar ik heb geen zin om te klagen, ben al blij dat ik redelijk snel kan eten. Want ook de musici van het blazersensemble stromen binnen. De opwinding van de muziek is hier nog te voelen en dat maakt de plek toch aantrekkelijk. Ondanks de drukte en de prijzen.

Een concert vind ik bijna net zo prettig om alleen te ervaren als een wandeling. Je kunt geconcentreerd luisteren, zonder zorg of je partner zijn gekuch kan beheersen. En als je echt enthousiast bent over de muziek is dat heel gemakkelijk te delen met degene die toevallig naast je zit en ook zichtbaar geniet. Ik houdt er soms leuke gesprekjes in de pauze aan over. Zo niet dan is er genoeg te zien aan kleding, omgangsvormen, de verschillende typen mensen. Maar dat werkt alleen als je het goed met jezelf  hebt, dus ook hier is het gezelschap van belang: ik geniet, als ik op dat moment mijn eigen beste vriend ben.   

www.433grandcafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *