Bronckhorst deel 2, B&B ‘De Steenbergen’

Ook bij de boer van B&B ‘De Steenbergen’ heb ik gegeten, toen ik op de dag van aankomst met mijn OV-fiets uit Zutphen kwam aangereden. De B&B biedt de mogelijkheid een driegangen menu mee te eten voor een prettige prijs. De boerderij is nog echt, geen verkapt luxe verblijf. Omdat ik de enige gast ben krijg ik de beste kamer met een tweepersoonsbed met fris gebloemd dekbed. De kamer is ooit door kinderen gebruikt en er staat nog een boekenkast vol kinderboeken. Ik pik er ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw uit, dat had ik nou altijd al eens willen lezen.

Het eten is nostalgisch, met mooie oude borden en een bestek van Haags Lofje, dat ik thuis als erfgoed heb liggen. Bijna alles komt uit eigen tuin. Van de courgettes is een pittig soepje gemaakt, er zijn witte en paarse aardappels en sperzieboontjes (ouderwets lang gekookt, dat dan weer wel) en er wordt met gerookte kip geëxperimenteerd. De eigengemaakte pruimencompote maakt de yoghurt lekker speciaal. Alleen water bij het eten, dat past hier wel.

Het ontbijt buiten biedt uitzicht op de uitvliegende zwaluwen die ik al eerder in de boerenschuur had horen kwetteren. Het eitje komt van de eigen kippen, uiteraard. De tweede dag blijkt het zelfs mogelijk om rustig mijn thee te drinken naast een zwijgende boer. Dat is bijzonder. Deze man is dan ook teveel boer om er weer een nieuwe varkensstal bij te moeten kopen om het hoofd boven water te houden. Nu doet hij weer waar hij zichtbaar van houdt: zijn schapen en kippen verzorgen, zijn bijen koesteren, groente en fruit kweken en er jam, wekpotten vol boontjes en ander gezond eten van maken. De gastvrouw constateert dat ze intussen best veel vragen van alleenstaanden krijgen, de kamerprijzen zijn dan ook per persoon, niet per kamer. Hier hoef ik niks te begrijpen, kennelijk telt elke gast, alleen of in gezelschap.

www.desteenbergenbronckhorst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *