Marken, ’Land en Zeezicht’

Als de winter bijna voorbij lijkt moet ik naar Marken. Zeker wanneer de Gouwzee dichtgevroren was, ik erop geschaatst heb en de dooi het ijs in beweging brengt. Dan kruit dat ijs krakend richting het eiland Marken, een indrukwekkend gezicht. Er zijn stellages aangebracht om het kruiende ijs te weerhouden zich op de tere houten huisjes te storten.

Vandaag niets daarvan: alleen rond de basaltblokken en om de rietpluimen glinstert nog het laatste ijs. Binnendijks liggen de sloten nog dicht, met sneeuw erop. Maar de ijsbaan is verlaten, want de zon schijnt en het geurt naar lente. Een prachtige wandeling over de dijk rond het eiland. Tienduizenden watervogels en ganzen laten zich zien en horen. Soms stuift een hele troep op als ik langloop, gevolgd door andere groepen gakkende ganzen. Of nee, het heeft niks met mij te maken, ze sluiten zich aan bij een vlucht ganzen die hoog overvliegen. Lente in de lucht, onweerstaanbaar  voor alle ganzen die nog in het gras zitten.

Bij de vuurtoren zie ik dat die intussen ook voor de commercie is gevallen: je kunt hier nu je bruiloftsfoto’s laten maken. Maar vandaag is het stil en verlaten en klotsen de laatste bevroren golfjes zich zachtjes los. Ik kan er op een bankje naar zitten kijken.

Als ik het hele eiland rondgelopen heb ben ik aan eten toe.

Bij ‘Land en Zeezicht’ zitten zelfs mensen op het terras naar de schepen te kijken, maar ik warm me liever binnen op. Daar is bijna niemand, dus ik krijg alle aandacht. Het is moeilijk kiezen tussen een broodje eiersalade en paling op kruiden crostini. Dat laatste is natuurlijk veel lekkerder, maar paling mag je eigenlijk niet meer eten, die wordt met uitsterven bedreigd. Dus is het heel lang geleden dat ik paling geproefd heb. Ik kies voor de paling en het schuldgevoel en geniet er enorm van. Alleen ben ik blij dat mijn Italiaanse vriend hier niet is, want die zou  niet genoeg hebben aan een half geroosterd witbroodje dat bovendien beslist geen crostini is, daar komt meer bij kijken. De aangekondigde pesto is vervangen door roomkaas met kruiden, een wijze beslissing denk ik.

ww.landenzeezicht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *